Indretning på hotellerne tæller også

Du kender det sikkert godt. Du leder længe efter et hotel i storbyen og beslutter dig alligevel i sidste ende og blive lidt nærig, og vælger bare det billigste du kunne finde.

Det fortryder du sikkert når du endelig kommer til hotellet. Værelset er småt, badet er på gangen og den har ikke ligefrem designerplakater hængende på væggen. Det er ligemeget hvilken storby du har lejet et hotelværelse i – der er alle prisklasser og alle typer af indretning.

Det kan godt betale sig, lige at kigge en ekstra gang på alle de billeder som hotellet har smidt op. Det er ikke så svært at gennemskue om billedet er 10 år gammelt, det vil sige – mangler renovering. Eller om det rent faktisk er godt indrettet, indbydende og et sted du rent faktisk gerne vil overnatte.

Du behøver ikke forlange meget mere end en seng – men den skal være nydelig. Du skal heller ikke have meget mere end et badeværelse – men der skal være spejl, toilet, lækker bruser og en føntørrer.

Et par gode råd når du skal vælge værelse Gå efter lyst sengetøj. Kig på væggene, hvilket tapet der hænger der Kig på gulvet – er det gulvtæppe? Kig på badeværelset – er der badekar eller bruser

Næsten det eneste du ikke kan se på hotelbillederne er, om du får en ret så højlydt nabo der holder dig vågen det meste af starten på natten.

Låsesmed uden egenbetaling

Det var anden dag på ferien. Min kæreste og jeg lå ved poolen og nød sydens sol. Pludselig kom en låsesmed farende gennem pool-området og ind i hotellets reception. Gad vide hvad han skal der, tænkte vi begge to. Men konstaterede blot, at liggestolen var dejlig blød, solen varm og vinden lun. Tre dage senere fandt vi ud af, hvad låsesmeden sandsynligvis havde foretaget sig. Jeg og min kæreste var taget til stranden for at mærke Middelhavet. Vi havde taget badetøj på på hotelværelset og var taget afsted uden vores ting. Kun nøglen til hotelværelset havde min kæreste med i lommen på sine badeshorts. Vi løb hen over sandet og sprang frygtløse i vandet. Det var lunt. Vi svømmede rundt og boltrede os som delfiner. Livet var herligt! En times tid senere var det tid at stå op af vandet og bevæge sig tilbage mod hotellet og den indbydende frokost-buffet. Da vi stod på værelsesgangen på hotellet opdagede vi til vores store rædsel, at nøglen til værelset var væk. Den var ikke i lommen, ingen steder. Nøglen var væk, tabt i havet. Vi kiggede på hinanden. Hvad skulle vi stille op? En spansk låsesmed var ikke lige noget for vores pengepung. Vi var begge studerende og havde ikke råd til at lægge 2.000 kroner på bordet for at få en låsesmed til at lirke vores hoteldør op. Vi gik ned i receptionen for at høre, hvad vi skulle stille op. Satte dem ind i situationen og spurgte, om de kunne hjælpe os med at komme gennem døren. Til vores store og glædelige overraskelse fortalte de, at hotellet havde sin egen låsesmed tilknyttet. At gæster låser sig ude er åbenbart et ikke helt ualmindeligt problem.  Så ingen merregning til os – ingen egenbetaling – besøget af låsesmeden ville være gratis. Vi var lykkelige. En flink låsesmed fik lirket døren op og vi kunne gå til frokost – uden merregning.

Fra nøgle til kort

Jeg kan stadig huske første gang jeg studsede over et nøglekort til et hotelværelse. Det var i 1989, min gymnasieklasse var taget til Paris på studietur, og jeg skulle dele værelse med en kammerat. I receptionen fik vi udleveret dette sære, hullede plastikkort. Jeg havde ikke tidligere boet på hotel, og havde derfor heller aldrig skænket det en tanke, hvordan man låste et hotelværelse.

Jeg ville ikke lyde som om jeg ikke vidste hvordan man begår sig på et hotel, så jeg sagde ingenting om det til min kammerat. Da vi kom op til vores værelse, kunne jeg ret hurtigt regne ud, hvordan jeg skulle låse døren op. Til gengæld kunne jeg ikke selv regne ud, hvordan man tændte lyset på værelset. Min kammerat måtte med et overbærende smil tage kortet ud af hånden på mig, og sætte nøglekortet ned i den dertil indrettede kortholder på væggen ved siden af døren, hvorefter lyset på magisk vis tændtes!

Jeg ved ikke hvornår disse nøglekort blev indført, men det må have skabt en del forvirring for datidens hotelgæster, da de første gang stødte på dem. Siden min oplevelse i Paris har jeg været på flere hoteller, også nogle, hvor en gammeldags nøgle af messing stadig var standarden.

Det lader dog til, at flere og flere hoteller har set sig nødsaget til at erstatte det nu klassiske hulkort med nyere teknologi, formentlig af sikkerhedshensyn. Jeg har flere steder set magnetkort, hvor man holder kortet hen foran låsen på døren. Fordelen ved disse nøglekort er, at modsat hulbaserede nøglekort, kan de nemt omprogrammeres af personalet, når en gæst forlader hotellet. Ulempen er så til gengæld, at de kan hackes. Jeg har hørt om nogle hackere, der relativt nemt kunne lave deres eget kort, der hurtigt kunne give dem adgang til samtlige værelser på et bestemt hotel.

Det pefekte og 100% sikre nøglekort findes nok ikke, men hvis man satsede mere på dørlåse baseret på fingeraftryk eller retinal scanning, ville man nok opnå den største sikring mod hacking og forfalskning af nøglekort.

Børn pakker tøj til ferien. Legetøj

Kufferterne er pakket, det samme er bilen – og hele familien er klar til afgang. Så vi drager alle glade af sted på ferie. Denne gang er destinationen et lækkert hotel, hvor vi bare skal slappe af, hygge os og se os lidt omkring.

Alt går fint, og vi når frem i god behold. Da vi har fået nøglen til værelset, vil vi lige pakke ud og indrette os lidt, inden vi vil gå ud og se lidt på byen, hvor det meste dog efterhånden er lukket – det er jo weekend. Men så kan vi jo finde ud af, hvad vi skal se nærmere på i løbet af hele den uge, vi skal være der.

Stor er forskrækkelsen, da jeg åbner kufferterne og opdager, at børnenes kufferter er fyldt med legetøj og bamser. Børnetøj er der derimod intet af. Hvordan kan det lade sig gøre? Jo, den ene troede, at den anden havde tjekket kufferterne inden afgang. Men nej. Så nu er gode råd dyre.

Men så er det jo heldigt, at online tøjbutikkerne har døgnåbent. Så jeg sætter mig i en god stol med iPad’en i skødet og en god kop kaffe ved siden af, og mens resten af familien spiller spil, bestiller jeg så nyt børnetøj i en online tøjbutik. Heldigvis kan man jo vælge en med hurtig levering, så allerede næste morgen kan jeg hente det nye børnetøj i en stor pakke nede i receptionen. Så ferien blev reddet – og ungerne, de fik sig noget lækkert nyt børnetøj!